Bärgning av personbil – ring en bärgare!

Om du får punktering kan det vara läge att ringa bärgare. Framför allt för att inte riskera ditt liv.

Ibland är olyckan framme med bilen när du och jag befinner oss ute på vägarna. Ibland klarar vi av att hantera mindre missöden själva. Att byta ett punkterat däck går ofta bra. Men det finns också tillfällen då det inte alls är lämpligt att stanna och göra det själv. Vi ser ofta bilister som stannar i vägrenen på motorvägen och sedan försöker slänga på ett reservdäck själv. Men tro mig, det är inte värt de få pengar du sparar. Riskerna är betydligt större.

Det är höga hastigheter längs motorvägar och motortrafikleder, och vid en olycka där du som person blir påkörd av en bil så är chanserna till överlevnad nästan lika med noll. Vid sådana här tillfällen är det bättre att ringa en bärgare som får hjälpa dig med ditt problem. Dessa personer är specialutbildade för att kunna utföra bärgning på alla tänkbara fordon i alla tänkbara miljöer, däribland motorvägstrafik. Kostnaden är ofta minimal, och inte sällan ingår sådana här saker i vissa typer av försäkringar.

Undertiden du väntar på en bärgare

Som nämnts tidigare så är hastigheterna ofta oerhört höga, och det är riskfyllt att ens stanna kvar i fordonet. Så skulle olyckan vara framme och du behöver stanna vid vägkanten, se till att alla kommer ur bilen och kan ta sig över till andra sidan det vägräcke eller dike som finns. Se också till att ni inte ställer er precis bredvid bilen eller framför den, för skulle den bli påkörd så kommer delar (eller i värsta fall hela fordonet) komma flygandes mot er. Ställ er därför hellre bakom bilen, då är ni skyddade.

Glöm inte heller att slå på varningsblinkersen i bilen för att varna alla medtrafikanter om att ni står olämpligt till. Förhoppningsvis har du också en varningstriangel i bilen. Använd den! Plocka ut den, gå på andra sidan räcket och placera triangeln mitt i vägrenen cirka 200–300 meter innan bilen.

Nu har du gjort vad du kan för att skydda både dig själv och bilen från eventuella olyckor. Nu är det bara att hålla sig på behörigt avstånd och vänta in den bärgare du just har kontaktat.

Lycka till!